Søg på Klog KostHer er de 10 sundeste diæter

Den bedste diæt, hvis du generelt vil leve sundt, er DASH-diæten, der både slår Middelhavskosten og andre sunde diæter, ifølge en amerikansk opgørelse.

 

DASH-diæten er oprindeligt udviklet til personer med et højt blodtryk og det er også en af grundene til at den vinder i en ny opgørelse over de sundeste diæter, som US News & World Report har lavet.

Internetmediet er især anerkendt for nyheder, politiske analyser og seriøse hitlister over de bedste hospitaler, universiteter, biler, rejseselskaber og andre områder.

Og mediet har også fået en lang række respekterede læger og diætister til at vurdere de sundeste og bedste diæter.

DASH-diæten bygger elementært set på vores grundlære om at spise mere frugt og grønt og fuldkorn samt fedtfattigt kød og mælkeprodukter, mens man skærer ned på de kalorietunge - og saltholdige - madvarer, som vi er blevet vant til.

Diæten bygger på et øget indtag af kalium, kostfibre, calcium og protein, mens saltmængden skal reduceres.

Hitlisten vurderer diæterne på fire parametre på en fem-trins skala;

om den er sund (4,8)

om den er nem at følge (3,1)

om den medfører hurtigt vægttab (3,0)

om den medfører længerevarende vægttab (3,2)

Tallene i parantes er eksperternes gennemsnitlige karakterer for DASH-diæten.

Nummer to på listen er den relativt nye MIND-diæt, der er udviklet af forskere på Rush University  Medical Center, som forebyggelse af Alzheimers kommer ind på andenpladsen over de sundeste diæter.

I de seneste undersøgelser har MIND-diæten vist sig, at nedsætte risikoen for Alzheimers med hele 53 procent hos deltagere, der holdt sig striks til diæten, og med omkring 35 procent hos dem, der fulgte den bare nogenlunde.

MIND-diæten kræver at man dagligt spiser mindst tre portioner fuldkorn, en portion kål eller bladgrøntsager samt endnu en frugt eller græntsag. Dertil et glas rødvin, og nødder samt bønner cirka hver anden dag. Deril skal man spise fjerkræ og bær mindst to gange om ugen og fisk mindst en gang om ugen.

MIND-diæten deler andenpladsen med TLC-diæten, der er udviklet af det amerkanske National Institutes of Health, som en diæt til folk med risiko for forhøjet kolesterol i blodet.

Her er listen over de næste syv diæter, US News & Worls Reports eksperter, har rangeret på top ti over de sundeste. Hele fire diæter delte fjerdepladsen.

4. The Fertility Diet

4. Mayo Clinic Diet

4. Mediterranean Diet

4. Weight Watchers Diet

8. The Flexitarian Diet

8. Volumetrics Diet

10. Jenny Craig Diet