10 vigtige grunde til at spise middelhavskost

1. Længere liv

En undersøgelse fra Harvard Medical School i 2014 viser at en Middelhavskost beskytter mod for tidlig forkortelse af de såkaldte telomerer.

Kromosomer er bygget som et X og indeholder vore genetiske koder. Enderne på kromosomerne er beskyttet af telomerer, der ligesom plasticstykket for enden af et snørebånd, hindrer at kromosomerne begynder at trevle op og at den genetiske kode kan forvanskes.

Adskillige undersøgelser har vist at telomererne langsomt forkortes og forskere mener, at deres længde er tegn på hvor længe vi har tilbage at leve i. Hos raske mennesker, forkortes telomererne gradvist gennem hele livet i forbindelse med celledeling.

Forskerne fra Harvard analyserede data om 4.676 raske midaldrende kvinder , der havde udfyldt detaljerede spørgeskemaer om deres madvaner og som fik taget en blodprøve for at måle telomerlængden.

Deltagerne fik mellem 0 og 9 point ud fra hvor meget deres kost mindede om middelhavskosten.

Undersøgelsen viste, at jo mere kosten mindede om middelhavsdiæten, desto længere var telomererne. Hvert point ekstra svarede i gennemsnit til 1,5 års længere telomerer. Det vil sige, at fik man 9 point, så var længden på telomererne 14,5 år længere end hos personer, der kun fik 0 point. Om det så betyder at personer med 9 point lever 14,5 år længere er en anden sag.

Tags: olivenolie, fisk, middelhavskost, nødder, bælgfrugter