Søg på Klog KostStof i olivenolie beskytter mod en fedtrig kost

Et stof med det mundrette navn hydroxytyrosyl kan være forklaringen på at ekstra jomfru olivenolie har vist sig at have en positiv indflydelse på helbredet.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra Universidad de Chile, hvor forskere i museforsøg har forsøgt at finde ud af om hydroxytyrosyl, som er en såkaldt polyphenol, er årsagen til de positive effekter af ekstra jomfru olivenolie. 

Tidligere forskning har vist, at olivenolie - og især ekstra jomfru olivenolie - kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdom, men præcist hvorfor har været uklart.

Derfor satte forskerne anført af dr. Rodrigo Valenzuela sig for at undersøge virkningerne af hydroxytyrosol, det er en polyphenol med velkendte antioxidante egenskaber.

Forskerne undersøgte virkningerne af hydroxytyrosol på mus, der blev fodret med en fedtrig kost.

De så specifikt på visse enzymer, der spiller en central rolle i syntesen af ​​visse flerumættede fedtsyrer, der betragtes som gavnlige for helbredet, fordi de kan sænke det dårlige LDL-kolesterol, forbedre hjertekar-systemet, hjernefunktion og cellevækst.

LDL-kolesterol omtales som det dårlige kolesterol, fordi det er den slags fedt, der kan opbygge inde i arterierne, hærdning eller blokere dem over tid og bidrage til en række hjerte-kar-sygdomme.

Derimod er HDL-kolesterol kendt som det gode kolesterol, fordi det transporterer kolesterol fra andre dele af det menneskelige legeme tilbage til leveren, hvor det forarbejdes og elimineres.

Forskerne fodrede fire grupper mus, der enten fik en fedtrig kost (60 procents fedt) eller en kontroldiæt (10 procents fedt). Derudover fik to lignende grupper også 5 mg hydroxytyrosol per kg legemsvægt over en periode på 12 uger.

Forskerne tog blod- og vævsprøver fra musene ved afslutningen af ​​forsøget. De analyserede virkningerne på sammensætningen af ​​fedtsyrer, på ​​enzymerne aktivitet og på det oxidative stress.

Musene på den fedtrige kost havde fået forøget indholdet i blodet af både det totale kolesterol og LDL-kolesterol, mens indholdet af HDL-kolesterol forblev uændret. Imidlertid syntes hydroxytyrosol at reducere den negative effekt af de forøgede kolesterol-niveauer.

Den fedtrige kost syntes også at øge mængden af markører for insulinresistens. Men mus, der også havde fået hydroxytyrosol, havde færre af disse markører. Men de var ikke så få som hos de mus, der havde været på en almindelig kost.

Men det vigtigste var at mus, som havde fået en fedtrig kost, havde reducerede niveauer af leverenzymer, der hjælper til at syntetisere de gavnlige flerumættede fedtsyrer. Reduktionen af ​​leverenzymer blev forbundet med en ubalance i fedtsyrer i leveren, hjerne og hjerte.

Men de mus, der udover en fedtrig kost også havde fået hydroxytyrosol, havde samme enzymaktivitet og fedtsyresammensætning som de mus, der blev fodret med en normal diæt. Dette antyder, at hydroxytyrosol kan have modvirket de skadelige virkninger af en fedtrig kost.

"Vores resultater tyder på, at hydroxytyrosol kan være en vigtig del af helbredseffekterne ved ekstra jomfru olivenolie," siger dr. Valenzuela, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Lipids in Health and Disease.

"Mus på en fedtrig havde tegn på ikke-alkoholisk leversygdom som vi mener har ført til mærkbar reduktion i enzymaktivitet i leveren og de negative virkninger for fedtsyresammensætning i denne og andre organer. Vi fandt også, at leveren viste tegn på øget oxidativt stress, som vi ved har forbindelse til fedtlever sygdom. Det er spændende at vi ved at tilsætte en relativt lav dosis hydroxytyrosol til kosten kunne modvirke disse virkninger, reducere tegn på fedtlever og reducere de negative virkninger, der ses i de andre organer."