Søg på Klog KostDerfor kan noget fedt ødelægge din slankekur

En kost med højt indhold af mættet fedt kan reducere din hjernes evne til at kontrollere hvad du spiser.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra Napoli Federico II universitet, hvor forskere har studeret hvordan forskellige fedttyper påvirker hjernen.

Gennem forsøg med rotter konstaterede forskerne, at et måltid rigt på mættet fedt, reducerer de kognitive funktioner, der gør det vanskeligere at kontrollere spisevaner.

Mættet fedt påvirker en del af hjernen kaldet hypothalamus, der hjælper med at regulere sult. Fedtstoffet forårsager betændelse, der hindrer hjernen i at kontrollere fødeindtagelse. Med andre ord vil folk, der kæmper for at kontrollere hvor meget, hvornår og hvad de spiser have svært ved at tabe sig.

"Selvom virkningerne af en kost med et højt fedtindhold på stofskiftet ofte er blevet undersøgt ved vi kun lidt om virkninger på hjernen," siger professor Marianna Crispino og professor Maria Pina Mollica, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Cellular Neuroscience.

En kost rig på fedt kan antage forskellige former og i virkeligheden er der forskellige typer af fedtstoffer. Mættet fedt findes i svinefedt, smør eller stegt mad, mens umættet fedtfindes i fødevarer som fisk, avocado eller olivenolie.

At bruge fiskeolie i stedet for svinefedt gør en væsentlig forskel. Forskningen viser, at hjernens funktion forbliver normal og ikke giver lyst til at spise mere end nødvendigt.

Mavetarm | 13. sep 2013

Overvægtige menneskers tarmbakterier gør mus fede

Tvillingeforsøg afslører at overvægtige mennesker har en anden bakteriekultur i tarmene…

"Forskellen var meget klar, og virkningen af den fede kost på hjernen forbløffede os. Vores resultater tyder på, at det at være mere bevidst om, hvilken type fedt man indtager kan reducere risikoen for fedme og forhindre flere stofskiftesygdomme," siger professor Crispino.