Søg på Klog KostSmør øger ikke risikoen for hjertekar-sygdom

Smør ser ikke ud til at øge risikoen for hjertekar-sygdomme, selvom det øger dødeligheden en lille smule.

 

Til gengæld ser det ligefrem ud til at smør kan beskytte mod risikoen for at udvikle diabetes.

Det viser en ny analyse af en række tidligere undersøgelser af smør. Analysen er lavet af forskere på Tufts University, Massachusetts, og offentliggjort i tidsskriftet PLoS ONE.

Analsyen er baseret på en analyse af ni solide undersøgelser med 636,151 deltagere fra tilsammen 15 lande og gennemsnitligt næsten ti års opfølgning. I løbet af den samlede opfølgningsperiode var der i den kombinerede gruppe af undersøgelser 28,271 dødsfald, 9,783 tilfælde af hjertekar-sygdomme og 23,954 nye tilfælde af type 2-diabetes. Forskerne kombinerede de ni studier i en meta-analyse af den relative risiko.

Resultaterne viste at smør var svagt forbundet med total mortalitet, ikke var forbundet med hjertekar-sygdomme og lidt beskyttende mod diabetes. 

Udgangspunket for resultaterne var et gennemsnitligt dagligt smørforbrug på 14 gram, svarende til en spiseskefuld. Generelt var det gennemsnitlige smørforbrug i de ni forsøg fra omkring fem gram til 45 gram per dag.

"Selv om mennesker, der spiser mere smør generelt har dårligere kostvaner og livsstil, syntes påvirkningen samlet set at være temmelig neutral," siger Laura Pimpin, der er tidligere post.doc ved Friedman School of Nutrition Science and Policy ved Tufts i Boston.

"Det tyder på, at smør er en "middle-of-the-road" madvare: et mere sundt valg end sukker eller stivelse som hvidt brød eller kartofler, men et mere usundt valg end visse madolier, der er rige på sunde fedtstoffer - såsom soja, raps, hørfrø og ekstra jomfruolie."

"Samlet set tyder vores resultater på, at smør hverken bør dæmoniseres eller forherliges som en vej til et godt helbred," siger Dariush Mozaffarian, der er undersøgelsens hoveforfatter og skolens dekan.

Hjerte-kar | 30. sep 2014

Derfor beskytter olivenolie mod hjertesvigt

Olivenolie viser sig i en ny undersøgelse, at kunne forbedre hjertets funktion og sikre…

"Mere forskning er nødvendig for bedre at forstå den lavere risiko for diabetes, der også har vist sig i nogle andre undersøgelser af mælkefedt. Det kan være ægte eller på grund af andre faktorer knyttet til at spise smør. Vores undersøgelse viser ikke årsag og virkning."