Søg på Klog KostSå sunde kan muffins blive med flerumættet fedt

Kan en mufffin være sund? Nej, men den kan blive meget sundere ved at erstatte smør med flerumættet fedt.

 

I hvert fald hvis man skal tro en undersøgelse fra Maryland School of Medicine, der i samarbejde med det amerikanske landbrugsministerium har udviklet opskriften på en sundere muffin.

Undersøgelsen er et forsøg på at finde en måde at erstatte dyre-baseret mættet fedt med plante-baserede umættede fedtstoffer i muffins, som patienter med det metaboliske syndrom kan spise.

Metabolisk syndrom er en smart betegnelse for folk, der er på vej til at udvikle  diabetes eller er overvægtige og dermed har en øget risiko for hjertekarsygdomme.

Forskerne erstattede det umættede fedt i en typisk muffin med enten enkeltumættede  eller flerumættede fedtstoffer, som de serverede for 39 deltagere med metabolisk syndrom i en periode på seks måneder.

Patienter, der fik muffins med flerumættede fedtsyrer tabte sig mere i vægt, havde lavere blodtryk, færre triglycerider (det mest almindelige fedtstof i blodet) og øget udvidelse af blodkar (hvilet er godt). Femogtyve procent af deltagerne, der fik muffins med flerumættede fedtsyrer, slap af med det metaboliske syndrom, mens det kun gjaldt for 10 procent i gruppen, som fik muffins med enkeltumættede fedtsyrer. konverteret fra metabolisk syndrom til metabolisk normal vs.10 procent af MUFA emner.

"Resultaterne overraskede os, fordi andre studier  ledte os til en hypotese om, at enkeltumættede fedtsyrer ville være bedre til at sikre vægttab og forbedring af hjerte-relaterede parametre," siger hovedforfatter dr. Michael Miller, som er professor i kardiovaskulær medicin på University of Maryland School of Medicine.

"Muffins var lavet på opskrift udviklet af det amerikanske landbrugsministerium (USDA) specielt til denne undersøgelse, og begge typer smagte rigtig godt."

"Essensen af vores forskning er, at flerumættede fedtstoffer kan være erstatning for mættet fedt, især hos mænd og kvinder, der er overvægtige, har forhøjet blodtryk, diabetes, eller det metaboliske syndrom, siger Miller, der dog understreger, at det var en relativ lille undersøgelse."

"Nyere undersøgelser tyder på, at flerumættede fedtsyrer (men ikke enkeltumættede) aktiverer signaler i hjernen om at mindske appetitten, så det kan være en af årsagerne til det større vægttab," siger Miller, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Journal of Clinical Lipidology.

I alt deltog 39 voksne mænd og kvinder med metabolisk syndrom i undersøgelsen. Hver deltagers vægt blev stabiliseret på en kost udviklet af den amerikanske hjerteforening i en-to måneder før selve det seks måneder lange forsøg. Deltagerne blev også opfordret til at træne ved at gå mindst tre dage om ugen i 30-45 minutter i løbet af undersøgelsen.

De blev dernæst tilfældigt opdelt i to grupper, der fik leveret en kaloriefattig med enten enkeltumættede eller flerumættede fedtstoffer, der reducerede deres kalorieforbrug med 300 per dag. Den relative procentdel af kulhydrater, fedt og protein blev holdt konstant, men det mættede fedtindhold blev reduceret i begge grupper fra 30 procent til 25 procent af det totale fedtindtag og erstattet med enten enkeltumættede eller flerumættede fedtsyrer.

Deltagerne fik tre muffins dagligt lavet med enkeltumættede fedtsyrer i form af  solsikkeolie med særligt højt enkeltumættet fedtindhold eller flerumættede fedtsyrer i form af saflorolie. 

Hver muffin på 100 gram indeholdt 275 kalorier og blev alle fremstillet i landbrugsministerium i Beltsville, Maryland, og nedfrosset i en beholder indtil de skulle spises. 

Deltagerne mødtes med en registreret diætist ugentlig i de første fire måneder og derefter hver anden uge for at få en frisk forsyning af muffins samt kost- og vægtråd.

Miller og hans team overvejer nu at kigge på andre sunde flerumættede fedtstoffer som omega-3 fedtsyrer.