Søg på Klog Kost

Stoffet oleocanthal rammer kun kræftceller, der indenfor en time dør, mens almindelige celler ikke påvirkes.Stoffet oleocanthal rammer kun kræftceller, der indenfor en time dør, mens almindelige celler ikke påvirkes.

Stof i olivenolie dræber kræftceller

Ekstra jomfru olivenolie har i årtier været kendt for at reducere hjertekar-problemer og viser sig nu i en ny undersøgelse at kunne dræbe kræftceller.

 

Tidligere undersøgelser har også vist at fedtsyren oleocanthal i olivenolie kunne reducere kræftrisikoen ved at forårsage celledød, men forskerne har ikke kunnet forklare hvorfor.

Men det mener forskere fra Rutgers University i New Jersey og City University of New York at have fundet forklaringen på. 

I deres undersøgelse opdagede forskerne, at nøglen til at forstå den toksiske effekt af oleocanthal i kræftceller ligger i dets reaktion med cellernes lysosomer - der hvor cellerne opbevarer deres affald.

Oleocanthal sprænger så at sige kræftcellens lysosomer og forårsager celledød inden for en time mens almindelige celler lades uskadt.

Dette antyder, at den lysosomale membran i kræftceller er svagere end i almindelige celler. På grund af oleocanthal målrettede skade på kræftceller, kan dette vise sig at være en ideel mulighed for en ny kræftbehandling.

"At dræbe kræftceller uden at beskadige raske cellers lysosomale membraner har været en hypotese som en mulig mekanisme til effektivt at dræbe kræftceller uden at skade sundt væv, men er aldrig blevet realiseret før. At det er lykkedes fo os gør denne undersøgelse særlig interessant for kræftbehandling," siger Paul Breslin, medforfatter af undersøgelsen, der er offentliggjort i Molecular & Cellular Oncology.

Oleocanthals forskellige påvirkninger af kræft- og almindelige celler har også stor betydning for middelhavskosten, hvor olivenolie spiller en stor rolle.

"Middelhavskosten er kendt for at være forbundet med en reduceret risiko for mange forskellige former for kræft. Selvom hele kosten sandsynligvis har betydning for helbredet, peger denne undersøgelse direkte på at oleocanthal har en afgørende rolle for kosten. Efterhånden som flere mennesker begynder at spise middelhavskost får oleocanthal en voksende betydning for denne diæt," pointerer Breslin.

Tags: olivenolie, kræftceller, lysosomer, oleocanthal, middelhavskost