7 sunde grunde til at spise olivenolie

7. Knogleskørhed

Undersøgelser har vist, at forekomsten af knogleskørhed i Europa er lavere i Middelhavsområdet. Den traditionelle middelhavskost, er rig på frugt og grøntsager, med et højt forbrug af oliven og olivenolie.

"Indtagelsen af olivenolie er relateret til forebyggelse af knogleskørhed i flere eksperimenter, siger dr. José Manuel Fernández-Real, på Hospital Dr. Josep Trueta i Girona, Spanien og leder af en undersøgelse, der i 2012 viste, at olivenolie tilsyneladende bevarer knogler.

I forsøget med deltagelse af 127 mænd over 55 år fandt forskerne, at kun middelhavskost med olivenolie var forbundet med en betydelig stigning i koncentrationen af osteocalcin og andre knogledannelse markører. Osteocalcin er et lille protein, som formentlig har betydning for knoglevævs struktur.

Mens der ikke var nogen signifikante ændringer i calcium-niveauet hos de gamle, der fik olivenolie, faldt calcium-niveauet betydeligt hos deltagere, der fik en middelhavsdiæt med nødder istedet for olivenolie eller var på en fedtfattig diæt.

Tags: blodtryk, Alzheimers, knogleskørhed, slagtilfælde, olivenolie, AMD