C-vitamin
C-vitamin er det samme som L-ascorbinsyre, der er en organisk syre. Den er beslægtet med citronsyre, har en lignende struktur og forekommer også typisk i citrusfrugter.
Kostindhold: C-vitamin findes i meget varierede mængder i frugter og grøntsager. En blomme i Australien menes at indeholde 1000-5000 milligram pr. 100 gram, men oftest er indholdet mindre end 100 mg/100 gram. Blandt de frugter og grøntsager vi spiser herhjemme er der mest C-vitamin (mg/100g) i:
- Cayennepeber: 244
- Rød chilipeber: 144
- Persille: 130
- Kiwi: 90
- Broccoli: 90
- Rosenkål: 80
- Ribs: 80
- Papaya: 60
- Jordbær: 60
- Appelsin: 50
- Grønkål: 41
- Citron: 40
- Cantaloupe melon: 40
- Blomkål: 40
- Hvidløg; 31
- Grapefrugt: 30
- Spinat: 30
- Kartofler: 20
- Tomater: 13,7
- Tranebær: 13
- Blåbær: 10
- Ananas: 10
- Bananer: 9
- Æbler: 6
Animalsk C-vitamin findes mest i østers (30 mg/100g), stegt kyllingelever (13), stegt lammelever (12), mælk (2).
Friske grønsager bevarer flest C-vitaminer. Kogt eller stegt kan de miste op til 60 procent af C-vitaminerne.
Virkning: C-vitamin er mest kendt for at forebygge skørbug, men er er også godt for immunforsvaret og beskytter tilsyneladende mod virus og bakterier. Det nedsætter kolesterolindholdet i blodet, hjælper på afføringen og styrker cellerne.
Typiske mangeltegn er træthed, blødende tandkød og langsom sårheling.
Anbefaling: Voksne bør ifølge gængse anbefalinger indtage 75 mg C-vitamin pr. døgn. Gravide og ammende bør indtage 85-100 mg dagligt.