Skip to main content
logo for klog kost

K-vitamin kan redde dig fra tidlig død - men ikke som kosttilskud

Persille og spinat har et højt indhold af K-vitamin, der ligesom magnesium er forbundet med en lavere risiko for tidlig død - men ikke hvis næringsstofferne kommer fra kosttilskud.

{snippet start}

Det konkluderer en undersøgelse fra Tufts University i Massachusetts, USA, hvor forskere har gennemgået næringsindholdet i kosten hos 27.000 voksne.

Desuden tyder undersøgelsen på at visse tilskud i for store mængder ligefrem kan øge risikoen for tidlig død.

Et alt for højt tilskud af kalcium - over 1.000 mg / dag - var ifølge undersøgelsen således forbundet med en øget risiko for kræftdød.

"Efterhånden som potentielle fordele og skader af tilskud bliver undersøgt viser nogle undersøgelser sammenhænge mellem et for højt indtag af næringsstoffer og negative resultater, herunder øget risiko for visse kræftformer," siger dr. Fang Fang Zhang, der er lektor ved Friedman School of Nutrition Science and Policy ved Tufts University samt medforfatter på studiet, som er offentliggjort i Annals of Internal Medicine.

"Det er vigtigt at forstå den rolle, som næringsstofferne og kilderne til dem kan spille for helbredet, især hvis effekten ikke er til gavn."

Undersøgelsen er baseret på data fra mere end 27.000 voksne amerikanere over 20 år for at se på sammenhængen mellem kosttilskud og risikoen for død af alle årsager, risikoen for hjerte-kar-sygdom og kræftrisikoen.

Deltagerne besvarede spørgeskemaer om deres kost og kosttilskud i seks toårige cykler. For hvert næringsstof blev den daglige tilskudsdosis beregnet ved at kombinere frekvensen med produktinformationen for ingrediens, mængde af ingrediens pr. portion og ingrediens enhed.

Dødeligheden blev vurderet for hver deltager ved hjælp af en sandsynlighedsberegning.

Forskerne vurderede, om tilstrækkeligt eller for store mængder næringsstoffer var forbundet med tidlig død, og om indtag fra mad kontra kosttilskud havde nogen virkning på dødsrisikoen.

Sammenhængen mellem næringsstoffer og risikoen for tidlig død viste at:

  • et tilstrækkeligt indtag af K-vitamin og magnesium var forbundet med en lavere risiko for tidlig død af alle årsager;
  • et tilstrækkeligt indtag af A-vitamin, K-vitamin og zink var forbundet med en lavere risiko for tidlig død pga. hjerte-kar-sygdom;
  • et for højt indtag af calcium var forbundet med en højere risiko for død af kræft.

Ved at sammenligne kilderne til næringsstofferne (mad kontra tilskud) viste resultaterne at:

  • den lavere dødsrisiko ved at indtage K-vitamin og magnesium var begrænset til næringsstoffer fra fødevarer, ikke fra kosttilskud;
  • den lavere risiko for død efter hjerte-kar-sygdom ved at indtage A-vitamin, K-vitamin og zink var begrænset til næringsstoffer fra fødevarer, ikke fra kosttilskud;
  • kalciumtilskud på mindst 1.000 mg / dag var forbundet med øget risiko for død fra kræft, men der var ingen forbindelse mellem kalcium fra fødevarer og kræftdød.

Derudover fandt forskerne, at kosttilskud ikke havde nogen effekt på risikoen for død hos personer med et lavt indtag af næringsstoffer. I stedet fandt de tegn på, at D-vitamin i form af kosttilskud hos personer uden D-vitamin mangel kan være forbundet med en øget risiko for død af alle årsager, herunder kræft. Forskerne understreger dog at dette kræver yderligere forskning for at underbygge.

"Vores resultater understøtter tanken om, at selv om tilskud bidrager til et øget niveau af næringsstoffer, så er der fordele ved næringsstoffer fra fødevarer, som ikke ses med kosttilskud," siger Zhang.

"Undersøgelsen bekræfter også betydningen af ​​at identificere kilden til næringsstoffer, når man vurderer dødsrisikoen."

Forfatterne understreger, at undersøgelsen lider af nogle begrænsninger, herunder varigheden af ​​kosttilskudets anvendelse. Derudover var hyppigheden og dosering af kosttilskud selvrapporteret.