Søg på Klog Kost

Rødvinsstof kan udsætte alderdomssymptomer

Resveratrol, som findes i små mængder i rødvin, er en antioxidant, der kan rydde op i syge celler og dermed forhindre forskellige sygdomme eller lidelser.
 

Stoffer som resveratrol kan modvirke aldring og indgå i lægemidler, der kan være på markedet inden for fem år.

Det viser resultater offentliggjort i marts-udgaven af tidsskriftet Science der endeligt beviser, at det er muligt at påvirke et enkelt enzym i kroppen som bremser aldring og dermed har potentiale til at forhindre aldersrelaterede sygdomme og forlænge levetiden.  

Artiklen opremser alle de 117 stoffer, der kan påvirke enzymet gennem en fælles mekanisme. Dette betyder, at en hel ny klasse af aldersbekæmpende lægemidler virker, hvilket i sidste ende kan forebygge kræft, Alzheimers sygdom og diabetes 2.

"I sidste ende vil disse stoffer behandle en sygdom, men i modsætning til lægemidler i dag, vil de samtidig forhindre 20 andre," siger den ledende forfatter af artiklen, professor David Sinclair, der er ansat på University of New South Wales Medicine, men er baseret på Harvard University.

"I realiteten vil de medføre langsom aldring."  

Det er enzymet SIRT1, der tændes naturligt ved kaloriebegrænset kost og motion, som nu viser sig at blive styrket gennem aktivatorer. Den mest almindelige naturligt forekommende aktivator er resveratrol, som findes i små mængder i rødvin, men syntetiske aktivatorer med meget stærkere aktivitet er allerede ved at blive udviklet.  

Selv om forskning i resveratrol har stået på i et årti, har den grundlæggende videnskab indtil nu været anfægtet. På trods af dette, har der allerede været lovende resultater i nogle forsøg med konsekvenser for kræft, hjerte-karsygdomme og hjertesvigt, type 2 diabetes, Alzheimers og Parkinsons sygdomme, fedtlever sygdom, grå stær, osteoporose, muskelsvind, søvnforstyrrelser og inflammatoriske sygdomme, såsom psoriasis, arthritis og colitis (inflammatorisk tarmsygdom).  

"I medicinens historie, har der aldrig været et stof, der justerer et enzym til at køre hurtigere," siger professor Sinclair, der er genetiker ved Institut for Farmakologi på UNSW.  

Det er den farmaceutiske gigant GlaxoSmithKline, der har udviklet 4000 syntetiske aktivatorer, der er 100 gange så potent som et enkelt glas rødvin - de bedste tre aktivatorer er udviklet i menneskelige forsøg.  

"Vores medicin kan efterligne fordelene ved kost og motion, men der er ingen indvirkning på vægt," siger professor Sinclair, der tror, at det første middel på markedet vil være mod diabetes.  

Overvægtige mus løb længere

Der har været begrænsede forsøg med mennesker med diabetes 2 og hudsygdommen psoriasis. Der var fordele for stofskiftet i den første gruppe og en reduktion i hudens rødmen i den anden.  

Lægemidlerne kan administreres oralt eller topisk. Indtil videre har der ikke været lavet nogen lægemidler målrettet gammel hud, men en stor hudplejeserie har udviklet en creme med resveratrol i det.  

Mens ethvert lægemiddel kræves ordineret til bestemte sygdomme, mener  professor Sinclair, at aktivatorer som resveratrol en dag kan tages som forebyggende piller.

I dyreforsøg hvor overvægtige mus fik syntetisk resveratrol var de i stand til at løbe dobbelt så langt som slanke mus og de levede 15 procent længere.  

"Nu ser vi på, om der er fordele for dem, der allerede er raske. Og her ser det også lovende ud," siger professor Sinclair, som også står i spidsen for Lowy Cancer Research Centre Laboratorium for forskning i aldring på UNSW.  

"Vi finder, at aldring ikke er den irreversible lidelse, som vi troede, det var," siger han.

"Nogle af os kunne leve til vi blev 150, men vi vil ikke nå dertil uden mere forskning."

Professor Sinclair dannede oprindeligt selv virksomhedde Sirtris for at udvikle aldersbkæmpende teknologi. Sirtris blev efterfølgende solgt til GlaxoSmithKline (GSK), hvor Sinclair nu er videnskabelig rådgiver. Flere af medforfatterne til artiklen i Science arbejder også for GSK eller et tilknyttet selskab.