Søg på Klog Kost

Sådan læser du en varedeklaration

Tæller proteiner lige så meget som fedt og er hvor meget salt er der reelt i maden. Det meste kan du læse ud af varedeklarationen, men der kan være en god ide lige at læse disse råd før du læser den.

1. Ingredienser i rækkefølge

Næsten alle fødevarer har en ingrediensliste i mængdeprioriteret rækkefølge. De ingredienser, der er mest af i varen, står øverst på listen, mens de ingredienser, der e mindst af står sidst. Er der mest vand eller sukker i varen, så står det således øverst. Producenten kan selv vælge at angive det procentvise indhold af de forskellge ingredienser.  

2. Fedt tæller dobbelt

Du kan ikke bare sammenligne ernæringsindholdet af for eksempel fedt og protein, selv om der på varedeklarationen står at de begge står for 10 % af energifordelingen. 10 gram fedt giver nemlig dobbelt så meget energi som både 10 gram protein og 10 gram kulhydrat.

3. Få styr på e-numrene

E-numrene på ingredienslisten dækker over tilsætningstoffer, som farvestoffer, konserveringsmidler eller sødestoffer. Du skal kunne se på listen hvad E-nummeret er for et tilsætningsstof. Der skal for eksempel stå om det er et konserveringsmiddel. Men producenten behøver ikke at skrive tilsætningsstoffets E-nummer, men kan for eksempel skrive at der er citronsyre (svarende til E 330) i varen.

4. Tjek energiindholdet

Næringsdeklaration oplyser om energimængden og dens fordeling i proteiner, kulhydrater, fedt, kostfibre, sukkerarter og natrium samt som hovedregel også mættede og umættede fedtsyrer. Hvis du er optaget af fødevarens påvirkning af din vægt og sundhed er det således næringsdeklarationen, du skal holde øje med. Her kan du f.eks. få overblik over indholdet af mættet og umættet fedt, saltindhold (benævnt natrium) og sukkerindhold, som har indflydelse på f.eks. vægt og diabetes.

5. Natrium er 2,5 gange salt

Er du bekymret for blodtrykket skal du holde øje med saltet i fødevarerne. Ofte står salt angivet som natrium, men du kan ikke bare oversætte et gram natrium til et gram salt. 1 gram natrium svarer til 2,5 gram salt. Det kan have afgørende betydning fordi en anbefalet dagsdosis salt kun er på 5-7 gram.  Man skal ikke have ret meget salt – den anbefalede dagsdosis er 5-7 gram. Hvis der ikke er angivet salt i varens indhold, så er det på under en procent af varens totale indhold.

Kilde: varefakta.dk