Søg på Klog Kost

Bananer, æbler og druer ser ud til at være de mest effektive til at beskytte mod brystkræft, hvis du spiser dem i teenageårene - eller også er det bare fordi det er de frugter, som unge spiser oftest.Bananer, æbler og druer ser ud til at være de mest effektive til at beskytte mod brystkræft, hvis du spiser dem i teenageårene - eller også er det bare fordi det er de frugter, som unge spiser oftest.

Spis æbler og bananer som teenager og undgå brystkræft senere

En høj indtagelse af frugt i pubertetsalderen kan være forbundet med lavere risiko for brystkræft.

 

Frugt og grøntsager menes at beskytte mod brystkræft, men undersøgelserne har været modstridende. De fleste undersøgelser har vurderet indtaget i overgangsalderen, som også er den periode, hvor brystvævet er mest sårbart over for kræftfremkaldende påvirkninger.

Så et hold af amerikanske forskere ønskede at undersøge, om frugt og grøntsager i ungdommen kan påvirke den efterfølgende risiko for brystkræft. De fulgte i 20 år 90.000 sygeplejersker, der rapporterede deres kost i den tidlige voksenalder og hvoraf halvdelen også fortalte hvilken kost de spiste i de tidlige ungdomsår.

Forskerne fandt, at et højt forbrug af frugt i løbet af ungdomsårene (2,9 v 0,5 portioner per dag) var forbundet med en ca. 25 procent lavere risiko for brystkræft som midaldrende.

Især blev et større forbrug af æbler, bananer og druer i løbet af ungdomsårene, samt appelsiner og grønkål i den tidlige voksenalder signifikant forbundet med en reduceret risiko for brystkræft. Men der var ingen sammenhæng mellem indtag af frugtjuice i hverken ungdomsårene eller den tidlige voksenalder.

Kræft | 11. dec 2013

10 madråd til at forebygge brystkræft

Brystkræft er den mest almindelige kræftform blandt kvinder med ca. 4800 tilfælde årligt,…

Forfatterne siger, at deres resultater understøtter de nuværende kræftråd om at spise mere frugt og grønt og mener, at mad i teenageårene kan være særlig vigtig.