Derfor kan mørk chokolade slanke dig

 

Test af stoffer i mørk chokolade viser, at især en gruppe antioxidante flavonoler kan hindre fedme og diabetes.

Mørk chokolade har vist sig at have mange sunde effekter på helbredet - bl.a. at sikre en bedre blodgennemstrømning, lavere blodtryk, mindre stress og bedre humør.

Tidligere forsøg har også vist mørk chokolade sænker appetitten og derfor ville forskere fra Virginia Polytechnic Institute and State University undersøge hvilke stoffer, der påvirkede risikoen for fedme og diabetes.

Den grundlæggende ingrediens i mørk chokolade er jo kakao, der en af de mest flavanol-rige fødevarer. Det er godt for chokolade-elskere, fordi tidligere forskning har vist, at flavonoler i andre fødevarer som druer og te kan hjælpe med at bekæmpe vægtøgning og diabetes 2.

Men ikke alle flavanolerne, som er en type antioxidanter, har samme evner. Kakao har flere forskellige typer af disse forbindelser, så forskerne besluttede at skille dem fra hinanden og teste dem individuelt for at finde deres sundhedsmæssige fordele.

Forskerne fodrede derfor grupper af mus med forskellige diæter - blandt andet blev to grupper sat på hhv. en fedtrig og en fedtfattig kost. Gruppen, der spiste meget fedt, fik derudover tilføjet forskellige flavonoler.

Testen viste at en bestemt gruppe af disse forbindelser, der er kendt som oligomere procyanidiner i kosten havde størst effekt på musenes vægt, hvis de var på en fedtrig diæt.

De forbedrede også musenes glukosetolerance med op mod 15-20 procent, hvilket potentielt kan hjælpe med at forhindre diabetes 2.

"Oligomere procyanidiner synes at besidde de største fedtbekæmpende og antidiabetiske bioaktiviteter blandt flavanolerne i kakao - især ved de lave doser anvendt, der blev anvendt i denne undersøgelse," konstaterer forskerne.