Polyfenoler i chokolade bliver forstærket i mødet med gode mavetarmbakterier.

Derfor er mørk chokolade så sund for dig

 

Mørk chokolade har i undersøgelser gennem de sidste årtier vist sig at være rigtigt sundt, og nu har forskere fundet forklaringen i vores mavetarmsystem.

For selv om undersøgelserne har vist at chokoladen indeholder antioxidante og anti-inflammatoriske polyfenoler, så spiser de færreste mennesker særligt store mængder.

Men nu har en forskergruppe fra Louisiana State University fremlagt en undersøgelse, der kan forklare hvorfor chokolade er så sundt for os.

Deres laboratorie-undersøgelser viser nemlig at visse bakterier i maven får chokoladen til at boble og gære til anti-inflammatoriske forbindelser, som er sunde for ´hjertet.

Deres resultater blev præsenteret på den 247. National Meeting & Exposition i American Chemical Society (ACS) i Dallas.

"Der er to typer mikrober i tarmen: De gode og dårlige," forklarer Maria Moore, der er bachelor studerende og en af undersøgelsens forskere.

"De gode mikrober som Bifidobacterium og mælkesyrebakterier har en fest med chokoladen. Når man spiser mørk chokolade får de anti-inflammatoriske forbindelser i chokoladen til at vokse og gære."

"Når disse forbindelser absorberes af kroppen, mindsker de betændelse i hjertekar-væv og reducerer dermed risikoen for slagtilfælde på lang sigt," siger chefforskeren John Finley, der pointerer at undersøgelsen er den første, som har undersøgt chokolades påvirkning af forskellige bakterier i maven.

Kakaopulver indeholder adskillige polyfenoler eller antioxidanter som catechin og epicatechin samt en lille mængde kostfibre. Begge dele fordøjes og optages dårligt, men når de når tyktarmen tager de de gode mikrober fat.

"I vores undersøgelse fandt vi, at fiberen bliver gæret og de store polyfenole polymerer metaboliseres til mindre molekyler, som bedre kan optages i kroppen. Og disse mindre polymerer udviser anti-inflammatorisk aktivitet," forklarer han.

Finley bemærker også, at kombinationen af fiber i kakao med præbiotika vil kunne forbedre en persons generelle sundhed og bidrage til at omsætte polyfenoler i maven til i anti-inflammatoriske stoffer.

"Når du spiser præbiotika, stiger de gavnlige tarm mikrober og udkonkurrerer eventuelle uønskede mikrober i tarmen som kan give maveproblemer," tilføjer han.

Præbiotika er kulhydrater, der findes i fødevarer som rå hvidløg og fuldkornsmel og som mennesker ikke kan fordøje, men som de gode bakterier kan lide at spise.