Mørk chokolade forbedrer kolesteroltal markant

 

Tyndfede kvinder bliver ikke bare sundere af at spise mørk chokolade, men taber ligefrem fedt omkring maven.

Det viser et ganske vist lille, men tilsyneladende seriøst pilotstudie, hvor italienske forskere fra II Università degli Studi di Roma Tor Vergata i en uge har tjekket blodværdierne hos 15 normalvægtige, men fede kvinder, der dagligt spiste mørk chokolade.

Tyndfedme er en betegnelse for at en person ud fra deres højde har et BMI-tal, der ligger inden for det man kalder normalvægtigt, men at fedtprocenten er over 30 procent.

Tilstanden indebærer en forøget risiko for hjertekarproblemer og dødelighed. Generelt har tyndfede personer væsentligt højere værdier af proinflammatoriske cytokiner såsom IL-1, IL-6, IL-8 og TNF-α.

Efter i en periode ikke at have spist chokolade overhovedet blev kvinderne, der var mellem 20 og 40 år, bedt om at spise 100 gram mørk chokolade med 70 procent kakao hver dag i en uge.

Markant forbedring

Forskerne målte før og efter forsøget deres kropssammensætning med en såkaldt røntgenabsorptiometri (DXA), ligesom blodprøver viste udviklingen i deres blodtryk og cytokiner samt blodets fedtindhold og -fordeling. Desuden tog de mål af kvindernes mave og andre fedtholdige depoter.

Forskerne målte en markant stigning på 10 procent af det gode kolesterol, HDL, samt forbedringer i både totalt kolesterol og fordelingen mellem det gode og det dårlige kolesterol. Dertil havde kvinderne en forbedring af IL-1-niveauet, ligesom mavens omkreds var svundet ind.

Stigningen i HDL-kolesterol er markant på kun syv dage.

"Vores resultater tyder på, at regelmæssig indtagelse af mørk chokolade kan være nyttigt for at sikre en god atherogen profil (at blodkarrene ikke forkalkes, red.), på grund af de gunstige virkninger på HDL-kolesterol samt nøgletallene for lipoproteiner og betændelsesmarkører," konkluderer forskerne.

Ifølge forfatterne er de sundhedsmæssige egenskaber - ifølge tidligere undersøgelser - hovedsageligt relateret til antioxidante egenskaber af polyfenole forbindelser som flavonoler, epicatechin, catechin og oligomere og procyanidiner.