3. Luftforurening
Stoffer i chokolade viser sig også at beskytte mod hjertesygdomme forårsaget af luftforurening.
En undersøgelse fra Harvard School of Public Health har fulgt 573 ældre mænd i Boston-området gennem 11 år for at finde en sammenhæng mellem kost og luftforurening og konstaterede, at deres hjertefunktion i mindre grad blev påvirket på dage med meget smog, hvis de spiste fødevarer fyldt med flavonoider.
Over en 11-årig periode, havde mændene en tendens til nedsat puls variabilitet, som er et tegn på risiko for hjerteanfald og tidlig hjertedød, når smogniveauerne steg i 48 timer.
Men luftforureningen havde en langt svagere effekt hos de mænd, der indtog mange flavonoider i deres kost. Flavonoider kan hjælpe med at beskytte mod forurenings-relateret hjerteproblemer ved at hjælpe med til at regulere kroppens immunreaktion.
"Kost gør en forskel. Mængden af flavonoider i chokolade eller blåbær kan omprogrammere vores gener," siger siger dr. Andrea Baccarelli, lektor i miljø-epigenetik på HSPH.
"Her har vi fundet en mulig vej til at beskytte os."
|