Gulerødder og tomater booster sædkvaliteten

 

Gulerødder, grønkål og tomater styrker mænds fertilitet ved at sætte fut i deres sæd og forbedre kvaliteten.

Det viser en undersøgelse fra Harvard University i USA, hvor forskere har bedt 189 unge mænd om at spise kost, der indeholdt en bred vifte af frugt og grønt for at teste hvilken effekt det havde på deres sædkvalitet.

Forskerne ønskede at finde ud af hvilke mikronæringsstoffer, der havde den største effekt på sædkvaliteten.

Baseret på oplysninger fra den amerikanske ernærings-database, kunne de opgøre mængden af forskellige næringsstoffer, som de forskellige grupper af mænd indtog - og som mentes at have indflydelse på sædkvaliteten.

Test viste efterfølgende at gule og orange frugter og grøntsager styrkede sædens motilitet, der er sædens evne til hurtigt at nå frem til ægget.

Årsagen skyldes formentlig carotenoider, der er pigmenter, som kroppen omdanner til antioxidanter.

Antioxidanter bekæmper frie radikaler, som er destruktive grupper af atomer, der er et biprodukt af metabolisme og kan beskadige cellemembraner og DNA.

Beta-caroten i maden

Krydderier som paprika, chili og cayenne har et ekstraordinært højt indhold af beta-caroten pr. 100 gram, men de færreste kan formentlig spise sig igennem 100 gram chilipulver.

Blandt almindelige grøntsager og frugteer har især følgende et højt indhold:

Grøntsagµg/100g
Søde kartofler 9.444
Grønkål 8.823
Gulerødder 8.332
Spinat 7.237
Majroer 6.952
Hovedsalat 5.226
Persille 5.052

Forskerne testede vitaminerne

  • A-vitamin
  • C-vitamin
  • E-vitamin

samt carotenoiderne

  • alfa-caroten
  • beta-caroten
  • cryptoxanthin
  • lutein
  • lycopen

Forskernes test viste at især beta-caroten og i lidt mindre omfang lutein påvirkede sædcellernes motilitet, der er et udtryk for den hastighed, som sædcellerne bevæger sig frem til ægget.

Beta-caroten viste sig at øge motiliteten med mellem 6,5 og 8 pct, mens lutein forøgede motiliteten med omkring 4-5 procent.

Udover motiliteten testede forskerne også antallet af sædceller og deres tilstand. Selv om de forskellige vitaminer og carotenoider medførte små forskelle i såvel sædcellernes antal som tilstand, så var det kun lycopen, der bidrog markant til en forbedring af sædcellernes tilstand.

Tomater har et højt indhold af lycopen, der var forbundet med færre abnorme sædceller. De bidrog til mellem 8 og 10 procent mere 'normal' sperm, skriver forskerne i tidsskriftet Fertility og Sterility.

Harvard-undersøgelsen er væsentlig i en tid hvor adskillige undersøgelser viser at sædkvaliteten i den vestlige verden er faldende. Nogle undersøgelser viser, at de gennemsnitlige spermietal er faldet med over halvdelen.

Den dårlige sædkvalitet skyldes formentlig en forkert kost. En tidligere undersøgelse fra Harvard viste, at mænd, der spiser mest mættet fedt havde de laveste sædtal og dårligere sædkvalitet.

Men mænd, der spiste flere "gode" fedtstoffer - herunder omega-3 fedtsyrer fra fisk og nogle planter - havde bedre sædkvalitet end dem, der spiste færrest.