Skip to main content
logo for klog kost
Synes du pludselig at maden smager anderledes skyldes det ikke nødvendigvis en ændring af opskriften.

6 overraskende årsager til at maden smager anderledes

{snippet pagead}

3. Farve

Et forsøg i 2007 viste at farven på orangejuice betød mere for smagsopfattelsen end både prisen eller navnet på producenten. Da deltagere fik to ens glas juice, hvor der var kommet smagsløs farve i det ene, syntes deltagerne, at de smagte forskelligt, men da de fik ensfarvet juice, hvor det ene glas var sødet med ekstra sukker, syntes de ikke, at der var nogen forskel.

4. Sejrens sødme

Sejren er tilsyneladende sød nok i sig selv. Et forsøg fra Cornell University viste, at 550 fans af et ishockey-hold fandt mad mere sød og mindre sur efter en sejr, mens negative følelser efter et nederlag eller uafgjort var forbundet med mere sur og mindre sød smag.

5. Madbilleder

En schweizisk undersøgelse i 2012 viste, at deltagere, der fik forevist billeder af pizzaer eller kager før et måltid, syntes, at maden smagte bedre end deltagere, der fik forevist billeder af vandmelon og ærter før måltidet.

6. Flyrejser

Måske smager flymad slet ikke så kedeligt, som vi bilder os ind. Et nyt forsøg præsenteret i Journal of Experimental Psychology viste, at 48 deltagere, der befandt sig i et støjniveau på linie med kabinen i et fly, oplevede en ringere oplevelse af den søde smag og at den femte - umami - smag blev forstærket.

{snippet pagead}