Skip to main content
logo for klog kost

6 madråd mod kræft i bugspytkirtlen

Kræft i bugspytkirtlen er en af de værste kræftformer med en meget lav overlevelseschance, selv om sygdommen opdages tidligt, men kosten kan reducere risikoen.

{snippet start}

Bugspytkirtelkræft rammer små 1000 danskere årligt og er en af de mest dødelige. Kvinder og mænd rammes lige ofte - især efter 50 års alderen. Kun 27 procent overlever det første år og efter fem år er kun 6 procent i live.

Selv om sygdommen opdages tidligt er overlevelseschancerne kun omkring 30 procent, så det er vigtigt at forebygge, at sygdommen overhovedet opstår.

Årsagerne er blandt andet alkohol og rygning, omend risikoen falder, hvis man stopper med at ryge. Desuden viser flere undersøgelser at overvægt øger risikoen.

En helt ny undersøgelse fra University of California i San Diego tyder på at solen har stor betydning for sygdommen. Undersøgelsen har set på forskellene i risikoen for kræft i bugspytkirtlen i 107 lande og konstateret at risikoen for sygdommen er helt ned til en sjettedel i lande tættere på ækvator i forhold til lande længere væk.

Det tyder på at D-vitamin har stor betydning for udviklingen af sygdommen. Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin, men også fisk og andre fødevarer indeholder D-vitamin.

Bugspytkirtlen er vigtig for fordøjelsen og stofskiftet. Den ligger centralt placeret tæt på mavetarmsystemet og producerer enzymer, der medvirker til at nedbryde mad i tarmene og desuden producerer den de to vigtige hormoner insulin og glukagon, der er afgørende for blodsukkeret.

Fungerer bugspytkirtlen ikke får vi diabetes, som kræver insulin-behandling.

Det er således ikke underligt at maden kan påvirke bugspytkirtlen og risikoen for kræft.

Både rødt og forarbejdet kød synes at øge risikoen og visse undersøgelser viser også, at for meget sukker - eller den medfølgende risiko for overvægt - øger risikoen.

Her er seks videnskabeligt funderede madråd, der tilsyneladende kan forebygge kræft i bugspytkirtlen:

grøn te, EGCG, nødder, bugspytkirtlen, selen, C-vitamin