Skip to main content
logo for klog kost

Dine tænder kan beskytte dig mod demens

{module Google Artikel Billedtop}
Din tyggeevne kan være afgørende for om du udvikler demens og stadig kan huske.
 

Husk lige tandbørsten efter at du har spist en halv pose bolcher, lakrids eller andet slik. Beholder du dine tænder, kan du reducere risikoen for at du mister hukommelsen og udvikler demens.

Har du problemer med at tygge et æble, så er din risiko for at du bliver dement større. Tænderne viser sig nemlig i en ny undersøgelse at have indflydelse på riskoen for at blive senil.

Risikoen for at vi mister kognitive funktioner, som at tage beslutninger, løse problemer eller at huske, bliver større, jo ældre vi bliver.

Forskellige undersøgelser har vist, at der er flere mulige årsager til disse ændringer, blandt andet at hvis vi mister tænderne er der en højere risiko for demens.

En årsag hertil kan være, at få eller ingen tænder gør det vanskeligere at tygge, hvilket fører til en reduktion af blodstrømmen til hjernen.

Men hidtil har der ikke været direkte undersøgelse af betydningen af tyggeevnen i et nationalt repræsentativt udsnit af ældre mennesker.

Ældre i æbletest

Nu har et team bestående af forskere fra Odontologisk Institut og Center for Aldringsforskning (ARC) ved Karolinska Institutet, og fra Karlstad Universitet kigget nærmere på tandtab, tyggeevne og kognitiv funktion i en landsdækkende stikprøve på 557 personer på over 77 år.

Resultaterne er netop offentliggjort i Journal of American Geriatri Society (JAGS).

Her konstaterede forskerne, at ældre, der havde svært ved at tygge hårde fødevarer som æbler havde en signifikant højere risiko for at udvikle kognitive svækkelser.

Denne sammenhæng var uafhængig af køn, alder, uddannelse og psykiske problemer, hvilket ofte har betydning for kognitive funktioner. Om de gamle tyggede med deres egne tænder eller et gebis havde ingen indflydelse på deres kognitive funktioner.

Egne tænder måske afgørende

Andre forskere mener dog at det kan have en betydning om man beholder sine tænder.

- Hvis man MR-scanner hjernen, så ser man at det sker en omfattende hjerneaktivitet så snart man banker lidt på tænderne, siger professor Jan Bergdahl, som både er tandlæge og psykolog ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Sammen med hustruen Maud Bergdahl, der er professor i Gerodontologi ved UiT, advarer han mod at trække de sidste tænder ud hos gamle, når de skal have gebis - i hvert fald ikke uden alvorlige overvejelser.

En undersøgelse udført i Japan, viste at rotter med intakte tænder lettere fandt mad i en velkendt abyrint, end tandløse rotter.

- Tandsundhedens betydning er meget vigtig at belyse. I dag er tandsundhed blandt ældre ikke en prioritet. Man skal måske være mere forsigtige med at trække tænder ud for at erstatte dem med proteser, siger ægteparret Bergdahl.