Skip to main content
logo for klog kost
Kvinde hælder vin op

Du kan få diabetes af weekenddruk

Druk kan gøre dig insulinresistent og medføre diabetes 2, selv hvis du kun drikker meget i weekenden eller måske kun fredag aften.

{snippet start}

Samtidig kan alkoholen forstyrre insulin-receptor signalering ved at forårsage betændelse i hypothalamus område af hjernen.

Det viser resultaterne af en undersøgelse fra Diabetes Obesity and Metabolism Institute ved Icahn School of Medicine på Mount Sinai universitet, der er offentliggort i tidsskriftet Science Translationel Medicin.

"Insulinresistens er en vigtig metabolisk defekt der fører til diabetes 2 og koronar-arteriesygdom," siger dr. Christoph Buettner, der er en af undersøgelsens hovedforfattere og lektor i medicin (Endokrinologi, diabetes og knoglesygdom).

Læs også: Rødvin styrker blodkarrene mere end vodka

"Drikker man meget regelmæssigt - selv bare en gang om ugen, gennem mange år -  kan man forblive insulinresistent i en længere periode, potentielt i år," siger han.  

Rotter på druk

I deres undersøgelse gav forskere rotter alkohol i tre på hinanden følgende dage for at simulere druk hos memmesker. En kontrolgruppe fik samme mængde alkojolfri kalorier. Når alkoholen ikke længere var målbar i blodet, blev glucoseomsætningen undersøgt.

Rotterne, der havde fået alkohol, viste sig at have højere koncentrationer af insulin i blodets plasma end kontrolgruppen, hvilket antyder, at insulinresistens kan være årsagen til svækket glucosetolerance.

Blodets plasma er hovedbestanddelen (59 %) af blodet udover røde og hvide blodlegemer.  

Høje plasmainsulinniveauer er en væsentlig bestanddel af det metaboliske syndrom, en gruppe risikofaktorer, der forekommer sammen og øger risikoen for type 2-diabetes, forsnævring af kranspulsårerne og slagtilfælde.  

Læs også: Choktal: Så lidt alkohol må du i virkeligheden drikke

"Tidligere var det uklart, om druk var associeret med en øget risiko for diabetes, da en person, som drikker meget også kan have tendens til grovæde eller i hvert fald spiser for meget. Vore data viser for første gang, at druk alene kan medføre insulinresistens - og kan forekomme uafhængigt af forskelle i kalorieindtag, "siger Dr. Claudia Lindtner, der var hovedforfatter på undersøgelsen og forsker i medicin ved Icahn School of Medicine.

  • Oprettet den .