10 madråd til at booste dit immunforsvar

Vores immunforsvar svækkes om vinteren samtidig med at vira og bakterier er i topform på grund af kulden.

 

Immunsystemet svækkes blandt andet på grund af mangel på D-vitamin, der bl.a. har vist sig at være afgørende for at aktivere visse hvide blodlegemer kaldet lymfocytter, der består af B- og T-celler. D-vitamin kan indtages med kosten, men kommer hovedsageligt fra solens stråler, men om vinteren tærer vi på kroppens lager af vitaminet og risikerer mange sygdomme.

Dertil kommer at der er mindre blodgennemstrømning i slimhinderne i næsen og der derfor også er færre immun-celler til at bekæmpe virus.

Men du kan selv gøre meget for at booste immunsystemet ved at spise sundt og alsidigt og være i god form.

Her er ti madtips til at styrke immunsystemet.

1. Vindruer

Stilbenoider er forbindelser, der produceres af planter for at bekæmpe infektioner og som hos mennesker kan påvirke nogle af de signalveje, der har betydning for D-vitamins rolle for immunforsvaret, siger forskere fra Ohio State University. De har i en nylig undersøgelse konstateret at især røde vindruer og blåbær indeholder tilstrækkelige mængder af disse stoffer til at påvirke immunsystemet.