Skip to main content
logo for klog kost

3 tegn på at du får for meget protein

Selv om flere af de mest populære slankekure bygger på et højt protein-indhold, så kan man faktisk godt få for meget protein.

{snippet start}

Udover at slankekure fokuserer på et øget indtag af protein, så gør madvareproducenterne efterhånden også meget ud af at reklamere for proteinindholdet i deres produkter.

En gennemsnits voksen skal dagligt have 0,8 gram protein per kilo kropsvægt. Men til trods for at protein er sundt og godt, så er der en stadig større risiko for at vi får for meget.

Protein er vigtigt for vores kroppes opbygning, og vi ved, at en morgenmad med mange proteiner kan hjælpe os med at undgå at spise for meget i løbet af dagen. Desuden har det vist sig, at en proteinrig kost – især hvis proteinerne kommer fra fisk – ser ud til at sænke risikoen for slagtilfælde.

Men det er altså ikke sådan, at jo mere protein desto bedre. Og der er formodentlig ingen grund til at gå efter de forarbejdede madvarer, der markedsføres som særligt proteinrige. Vi kan faktisk godt få for meget. Forskerne er ikke helt enige, men noget tyder på, at for store mængder protein kan være direkte usundt.

Her er tre tegn på, at din kost måske er for proteinrig:

Du tager på

Proteinrige diæter er kendt for at give et effektivt vægttab. Men hvis kosten er proppet med proteiner uden at der er skåret ned på kalorierne, kan man faktisk risikere at tage på i stedet for. I et studie fra 2012 fandt forskerne ud af, at forsøgspersoner, som spiste en proteinrig diæt tog det samme på, som andre forsøgspersoner, der spiste færre proteiner men samme fedtholdige kost, hvis begge grupper spiste for meget.

{module 120}

Du har nyreproblemer

Nyrerne sørger for udrensning af det affald, der opstår, når kroppen skal fordøje proteiner. Og der er en vis dokumentation for, at proteinholdig kost bebyrder nyrerne med mere arbejde. Et studie fra 2003 viste, at der dog kun var tale om egentlig nyreskader hos mennesker, som i forvejen havde tidlige stadier af en nyresygdom – men at det især var skadeligt, da disse mennesker ofte ikke var opmærksomme på, at de var syge.

Du er dehydreret

Et af de affaldsstoffer, som nyrerne udskiller, er det såkaldte urinkvælstof. Forskere og læger bruger niveauet af urinkvælstof til at undersøge, hvordan nyrerne fungerer og hvor stor risiko for dehydrering personen har. En undersøgelse fra 2002 viste, at når proteinindtaget går op, går hydreringen ned – formodentlig fordi kroppen skal bruge vand til at skylle det overskydende kvælstof ud. Risikoen for dehydrering er dog ikke nødvendigvis en årsag til helt at undgå en ekstra proteinrig kost, man skal bare sørge for at drikke rigeligt samtidig.