Skip to main content
logo for klog kost

Rosenrod forlænger livet markant for bananfluer

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Rosenrod er et populært kosttilskud, som siges at kunne forebygge og helbrede alverdens lidelser - lige fra stress, depression, træthed og hovedpine til potensproblemer.

Dokumentationen for alle disse positive effekter er dog hovedsageligt bygget på anekdoter og studier af tvivlsom karakter.

Men nu viser et nyt studie fra University of California i online tidsskriftet PLOS ONE, at rosenrod har en mærkbar livsforlængende effekt på i hvert fald bananfluer.

Bananfluer er almindeligt brugt i genetiske eksperimenter fordi deres DNA er fuldt kortlagt og har en kort reproduktionstid. Deres normale livslængde er afhængig af temperaturforhold, men varer sjældent over et par måneder.

Det var måden rosenrod påvirkede bananfluernes livstid, der først og fremmest fangede forskernes interesse. Adskillige forsøg med begrænset kost har tidligere vist at det er muligt at forlænge bananfluers liv markant, men forsøgslederne Mahtab Jafari og Sam Schriner opdagede, at Rosenrod fungerer molekylært på en måde, der er helt uden forbindelse til kostbegrænsning.

"Dette er bemærkelsesværdigt fordi kostbegrænsning betragtes som den mest robuste metode til at forbedre levetid hos forsøgsdyr, og forskerne har travlt med at identificere stoffer, der kan efterligne virkningen af kostbegrænsning," siger Jafari, der er lektor i farmaceutiske videnskaber.

{module 120}

Kostbegænsning eller kaloriebegænsning har vist sig at forlænge livet for en række dyr blandt andet hunde og fisk ved at nedsætte den biologiske aldersproces. Tusinder af mennesker følger diæter (eksempelvis CRON-diæten), hvor man spiser færre kalorier, men om det rent faktisk virker livsforlængende tager det selvfølgelig mange år at få konstateret hos mennesker. Et forsøg med Rhesus-aber på en kaloriebegrænset diæt, der startede i 1987, viste sig dog ikke at forlænge deres liv.

Forlængede også ældre fluers liv

"Vi fandt, at rosenrod faktisk øger levetiden udover hvad kostbegrænsning kan medføre," fortæller Jafari.

"Det viser, at Rosenrod påvirker selv personer, der allerede har udsigt til et langt og sundt liv. Dette er helt i modsætning til resveratrol, som kun synes at påvirke usunde individer."

Forskerne påviste dette ved at sætte fluer på en kaloriefattig diæt samtidig med at de fik rosenrod. Jafari og Schriner forventede, at hvis rosenrod fungerede på samme måde som en kostbegrænsning, ville det ikke have effekt på fluerne. Men det gjorde det. De testede også rosenrod på fluer, hvor de molekyler, som får kostbegrænsning til at virke, var blevet genetisk inaktiverede, men rosenrod forlængede også deres liv.

Rosenrod forlængede ikke alene levetiden med i gennemsnit 24 procent hos begge køn og hos flere stammer af fluer, men det forsinkede også det aldersbetingede tab af fluernes fysiske styrke, ja det forlængede tilmed livet hos i forvejen gamle fluer.

Jafari gruppe har tidligere vist, at rosenrodekstraktet fik den  naturlige produktion af reaktive oxygenmolekyler i fluens mitokondrier til at falde, hvilket beskyttede både fluer og dyrkede menneskeceller mod oxidativt stress.

Rosenrod er let tilgængelige online og i helsekostforretninger, men Jafari og Schriner vil ikke hævde, at kosttilskud med rosenrod kan forlænge menneskers liv, men deres opdagelse har øget den videnskabelige forståelse af, hvordan rosenrod faktisk påvirker kroppen.

Jafari har analyseret flere kommercielle produkter og konstateret at de ikke indeholder tilstrækkelige mængder af vigtige aktive forbindelser som rosavin og salidroside - der karakteriserer produkter af høj kvalitet.

Jafaris forskergruppe undersøger i øjeblikket plantens potentiale til at dræbe kræftceller, forbedre Alzheimers sygdom og hjælpe stamceller med at vokse.