Skip to main content
logo for klog kost

Derfor får sødemidler dig til at spise mere

Kunstige sødemidler kan få hjernen til at genstarte sin sødmeopfattelse og betyder at appetiten øges.

{snippet start}

Det antyder en omfattende ny undersøgelse fra bl.a. University of Sydney, der forklarer hvorfor studier af både dyr og mennesker har vist, at indtagelse af kunstige sødestoffer kan gøre dig sulten og faktisk spiser mere.

Millioner af mennesker verden spiser kunstige sødestoffer, der anbefales som et middel mod fedme, selv om man ikke ved alt om deres fulde virkning på hjernen og i regulering af sult.

Resultaterne af den ny undersøgelse viser at kunstige sødestoffer påvirker hjernens regulering af appetitten og ved at ændre smagsopfattelser.

"Efter længere tids indtaglse af en kost, der indeholdt det kunstige sødemiddel sucralose, så vi, at dyr begyndte at spise meget mere," siger chefforsker Lektor Greg Neely fra University of Sydneys Naturvidenskabelige Fakultet.

"Gennem en systematisk undersøgelse af denne effekt, fandt vi, at sødmefornemmelsen inde i hjernens belønningscentre er integreret med energiindhold. Når sødme-energi balancen er skæv i en periode rekalibrerer hjernen og det samlede kalorie-indtag øges."

Undersøgelsen er baseret på bananfluer der fik en kost med kunstigt sødestof i længere perioder (mere end fem dage) og som derefter viste sig at indtage 30 procent flere kalorier, da de fik naturligt sødet mad.

"Da vi undersøgte, hvorfor dyrene spiste mere, selvom de fik nok kalorier, fandt vi, at et længere forbrug af det kunstige sødemiddel faktisk øger den søde intensitet af rigtigt sukker, og at det øger dyrets samlede motivation til at spise mere mad," siger lektor Neely, der har fået undersøgelsen offentliggjort i det ansete tidsskrift Cell Metabolism.

"Denne reaktion på kunstigt sødet kost gjorde os i stand til at kortlægge et nyt neuronalt netværk, der balancerer madens smag med energiindhold. Den vej vi opdagede er en del af en sult respons, der rent faktisk gør, at nærende mad smager bedre, når du sulter, "siger Lektor Neely.

Forskerne fandt også at kunstige sødestoffer fremmer hyperaktivitet, søvnløshed og nedsat søvnkvalitet - hvilket svarer til en mild sult eller fastende tilstand - der også tidligere er rapporteret i humane studier.

Efter forsøget med bananfluerne gentog de undersøgelsen med mus, der fik en sucralose-sødet kost i syv dage og derefter havde en betydelig stigning i fødevareforbruget.

{module also sukker}

"Disse resultater styrker yderligere tanken om, at mad og drikke med kunstige sødemidler ikke er lige så inaktiv som vi forventede. Kunstige sødemidler kan faktisk ændre, hvordan dyrene opfatter deres mads sødme," konstaterer forskerne.