Skip to main content
logo for klog kost

Her er de sundeste frugter og grøntsager - eller?

En ernæringsspecialist har prøvet at rangere de sundeste frugter og grøntsager i et nyt system, der skal gøre det lettere for forbrugerne at vælge.

{snippet start}

Forleden offentliggjorde Jennifer Di Noia i tidsskriftet Preventing Chronic Disease en liste over 41 såkaldte Powerhouse frugter og grøntsager (PFV), der opfyldte hendes opstillede kriterier, som er baseret på en opvejning af næringsindholdet i forhold til det daglige behov og kalorie-indhold.

Frugter og grøntsager rangeres efter hvor højt næringsindhold, der er pr. kalorie.

"Powerhouse frugt og grøntsager beskrives i forskningen som grønne bladgrøntsager, gul/orange frugter, citrus og korsblomstrede grøntsager - men en klar definition manglede. Så jeg besluttede at se på mængden af vigtige næringsstoffer i fødevarer, der tilhører de førnævnte grupper. Jeg forestiller mig at det vil være lettere for forbrugerne, at tage udgangspunkt i en PFV-liste for at undgå forvirringen om, hvilke fødevarer, der hører hjemme i hvilke grupper," siger Jennifer Di Noia, der er ernæringsekspert på William Paterson University.

Rangeringen er baseret en opvejning af indholdet af disse 17 næringsstoffer: Kalium, fiber, protein, calcium, jern, thiamin, riboflavin, niacin, folinsyre, zink og vitamin A, B6, B12, C, D, E og K.

Til gengæld er en række vigtige antioxidanter ikke med i hendes rangering, hvilket skyldes at forskerne stadig skændes om hvilken målemetode man skal bruge for at måle indholdet.

Det betød også at seks normalt sunde bær og grøntsager ikke kunne finde vej til hendes liste; Hvidløg, løg, blåbær, hindbær, mandarin og tranebær.

"De blev ikke medtaget, fordi de ikke var rige kilder til de kvalificerende næringsstoffer. Deres sundhedsmæssige fordele skyldes sandsynligvis delvis tilstedeværelsen af fytokemikalier. Havde jeg været i stand til at indarbejde fytokemiske data i beregningen af næringsstoffernes værdier, kunne de have være medtaget på listen," siger hun i et interview til Huffington Post.

Derudover indgik den tilgængelige viden om den såkaldte biotilgænglighed af de forskellige næringsstoffer i rangeringen. Det vil sige i hvilket omfang kroppen har let ved at optage f.eks. jern fra grøntsager, vi spiser.

Her er Jennifer Di Noias liste over de sundeste frugter og grøntsager.

Beregnet som gennemsnit af procent daglige værdier (DV) (baseret på 2.000 kcal/dag) for 17 næringsstoffer (kalium, fibre, protein, calcium, jern, thiamin, riboflavin, niacin, folat, zink og vitamin A, B6 , B12, C, D, E og K) i 100 g mad, udtrykt pr 100 kcal af fødevarer. Point over 100 sættes til 100 (fordi de så leverer 100% af det daglige behov for de kvalificerende næringsstoffer per 100 kcal).

PlanteNæringsindhold point
Brøndkarse 100,00
Kinakål 91.99
Beder 89,27
Rødbeder 87.08
Spinat 86.43
Cikorie 73.36
Bladsalat 70,73
Persille 65.59
Romaine salat 63,48
Collard green (grønkålsblade) 62.49
Majroeblade 62.12
Sennepsblade 61.39
Friséesalat 60.44
Purløg 54,80
Kale 49.07
Mælkebøtteblade 46.34
Rød peber 41.26
Rucola 37,65
Broccoli 34,89
Græskar 33.82
Rosenkål 32,23
Forårsløg 27.35
Kålrabi 25.92
Blomkål 25.13
Kål 24.51
Gulerod 22,60
Tomat 20.37
Citron 18.72
Iceberg salat 18.28
Jordbær 17.59
Radise 16.91
Vinter squash (alle sorter) 13.89
Appelsin 12.91
Lime 12.23
Grapefrugt (pink og rød) 11.64
Kålroe 11.58
Majroe 11.43
Solbær 11.39
Porre 10.69
Søde kartofler 10.51
Grapefrugt (hvid) 10,47