Skip to main content
logo for klog kost

Sådan bekæmper grøn te kræft i bugspytkirtlen

Antioxidanter i grøn te viser sig i et nyt forsøg både at bekæmpe kræft i bugspytkirtlen og afslører en ny mekanisme til behandling af kræft.

{snippet start}

Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet, Metabolomics og kan ifølge forskerne bag åbne for en helt nyt område for kræftforskning og - bekæmpelse.

Undersøgelsen viser, at stoffet EGCG, der er en aktiv biologisk bestanddel i grøn te, ændrer bugspytkirtelkræftcellers stofskifte ved at undertrykke aktiviteten af et enzym, LDHA, der er forbundet med kræft.

Forskerne fandt også en enzymhæmmer kaldet oxamat, der er kendt for at reducere LDHA-aktivitet, som fungerer på samme måde: Det forstyrrede også bugspytkirtelkræftceller stofskifte.

"Forskere har hidtil troet, at der var brug for en molekylær mekanisme til behandling af kræft, men denne undersøgelse viser, at man kan ændre stofskiftet og påvirke kræft," siger undersøgelsens medforfatter dr. Wai-Nang Lee, der er chefforsker på Los Angeles Biomedical Research Institute (LA BioMed).

"Ved at forklare, hvordan grøn tes aktive komponent kan forebygge kræft, vil denne undersøgelse åbne døren til et helt nyt område for kræftforskning og hjælpe os med at forstå, hvordan andre fødevarer kan forebygge kræft eller bremse væksten af kræftceller."

Ny indsigt

Forskerne brugte avancerede metaboliske profileringsmetoder til at opdage hvordan EGCG forstyrrede flux-balancen i hele det cellulære metaboliske netværk. Flux er omsætningshastigheden af molekyler via en metabolisk mekanisme. Forskerne opdagede at EGCG forstyrrede denne balance på samme måde som oxamat, der er en kendt LDHA-hæmmer.

Baseret på dette resultat konkluderede forskerne, at både EGCG og oxamat reducerede risikoen for kræft ved at undertrykke aktiviteten af LDHA, der er et vigtigt enzym i kræftstofskiftet, og dermed forstyrrede balancen i kræftcellerne metaboliske funktioner.

"Dette er en helt ny måde at se på stofskiftet," siger Dr. Lee.

"Det er ikke længere et tilfælde af glukose går ind og energi kommer ud. Nu forstår vi, hvordan kræftcellers stofskifte kan forstyrres, og vi kan undersøge, hvordan vi kan bruge denne viden til at forsøge at ændre forløbet af kræft eller forebygge kræft."