Pige kigger på nyplukket jordbær.Nedbrydes de gavnlige stoffer i munden før dere sundhedsfremmende virkning får effekt.

Forhindrer dit spyt jordbærrenes sunde virkning?

Blåbær og mange andre frugters sunde virkninger bliver måske begrænset eller stoppet før de når maven.

 

Nogle af de mest sunde antioxidanter i bær synes nemlig at blive opløst af spyttet i vores mund og mister måske deres helbredende virkning.

Det mistænker forskere fra Ohio State university, der har testet en række bær og frugter i et indledende forsøg, hvor de undersøgte frugternes indhold efter at have udsat dem for menneskeligt spyt.

Forskerne konstaterede, at to typer af pigmenter, der giver bær deres farver, kaldet anthocyaniner, er mere modtagelige for nedbrydning i munden end de andre fire pigmenter.

Spørgsmålet er dog stadig om denne nedbrydning er positiv eller negativ. Om nedbrydningen i munden styrker eller reducerer den helbredende effekt.

Læs også: Blåbær reducerer risiko for hjerteanfald med en tredjedel

Forskerne udsatte ekstrakter af anthocyanin-pigmenter fra blåbær, surbær, sorte hindbær, røde vindruer og jordbær for spyt indsamlet fra 14 personer. Sorte hindbær har i adskillige tidligere undersøgelser især vist sig at have kemopræventiv virkning på tumorer i munden, spiserøret og tarmen - dog hovedsageligt i dyreforsøg. Og det har været bærrenes høje indhold af anthocyanin, der har fået æren.

"Alle frugter er unikke, fordi deres kemiske sammensætning, eller fingeraftryk, varierer," siger Mark Failla, professor i human ernæring på Ohio State.

Læs også: Acai bær er den rene supermad

Failla og kolleger bad 14 raske personer i alderen fra 21 til 55 år om at indsamle spyt om morgenen, før de havde spist morgenmad eller børstet deres tænder. Senere indsamlede forskerne yderligere spytprøver før og efter de havde skyllet munden med en antibakteriel væske.  

De fem frugter udvalgt til undersøgelsen gav forskerne mulighed for at teste de seks forskellige typer anthocyaninpigmenter. Forskere udtog anthocyanfarvning fra hver bærtype og placerede ekstrakterne i spyt.  

"Omfanget af pigment-nedbrydningen i spyt var primært en funktion af den kemiske struktur af en given anthocyanin," siger Failla.  

To typer er ustabile

To familier af anthocyaniner blev konsekvent forringet når de udsattes for spyt: delphinidin og petunidin. Fire andre familier var mere stabile: cyanidin, pelargonidin, peonidin og malvidin.

I hvilket omfang anthocyaninerne blev nedbrudt varierede blandt de 14 spytprøver fra de personer, der deltog i undersøgelsen. Men de to typer af anthocyaniner, delphinidin og petunidin, blev konsekvent forringet mest i alle 14 spytprøver.  

Læs også: Spis jordbær mod Parkinsons sygdom

"Vore iagttagelser antyder, at bakterierne i mundhulen er vigtige for optagelse af pigment. Bakterierne omdanner forbindelser i bærrene til metabolitter," siger Failla.

"Der er mange forskellige spiselige bær. Nogle vil måske være gode for mundhulen, mens andre kan være mere gavnlige for tarmen. Præcist hvad der hjælper hvor, ved vi simpelthen ikke på nuværende tidspunkt."  

Læs også: 4 sunde grunde til at du bør spise brombær 

"Forøget indtagelse af frugt og grøntsager er forbundet med nedsat risiko for visse kroniske sygdomme. En forståelse af metabolismen af disse forbindelser, og de relative aktiviteter af forbindelserne i den enkelte frugt, er nødvendig for at komme med videnskabeligt holdbare kostanbefalinger," siger Failla.  

Forskningen er offentliggjort i tidsskriftet Food Chemistry.

"Vi er meget interesset i om de sundhedsfremmende effekter skyldes pigmentet selv, de naturlige kombinationer af pigmenter i frugterne eller de metabolitter, der produceres af bakterier i munden og andre regioner af mave-tarmkanalen."  

Der er en sammenhæng, som yderligere komplicerer forståelsen af anthocyaniner. Flere undersøgelser har nemlig konkluderet, at kroppen har svært ved at aborbere anthocyaniner.  

Læs også: Jordbær kan beskytte mod mavesår

"Hvis anthocyaniner faktisk er sundhedsfremmende forbindelser, skal man gå efter anthocyaniner, som er stabile i munden. Hvis det på den anden side er de metabolitter, der er resultat af metabolismen af anthocyaniner, som er sundhedsfremmende, er frugt med ustabile anthocyaniner mere interessante," siger Failla.

"Vi mangler reel viden om dette på dette tidspunkt."